[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”2%” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]A mai társadalom gyermekeinek mentális állapota – a statisztikák szerint – egyre romlik. Itt nem feltétlenül mentális,- elmebajra, betegségre kell gondolni, hanem figyelemproblémára, indulatkezelési nehézségekre, kudarctűrő képesség, érzelmi szabályozás, empatikus készségek hiányára stb. Iskolapszichológusi tapasztalataim szerint az iskolába kerülő gyerekeknél jelen lévő fent említett gondok, problémák jóval nagyobb számban fordulnak elő, mint évekkel ezelőtt.


Míg talán még 10-15 évvel ezelőtt volt 2-3 gyerek max. az osztályban, akiket küldeni kellett nevelési tanácsadóba, ma ez a szám  az osztályban a gyerekek egyharmada, néha súrolja az osztály felét! Ez azért már segítségért, megoldásért kiált. Globálisan. Egyrészt azoknak, akiknek már vannak problémáik, hogy ezek enyhüljenek vagy visszaforduljanak, másrészt azoknak, akiknek még nincs, de ne is legyen, vagyis megelőzés céljából.

A jóga szótól nem kell megijedni, ebben a formájában nem fűződik hozzá semmi misztikum. Ha régebb még ilyen kategóriába is sorolták, ma már szinte „létszükséglet”, nemcsak hobbi. Nem feltétlenül speciel a jóga, hanem bármilyen olyan tevékenység, dolog, cselekvés, ami a testi- érzelmi- szellemi egyensúlyt próbálja megvalósítani.  És mivel a felnőtt társadalom mentális – érzelmi állapota sincs a „helyzet magaslatán”, ezt már gyerekkorban érdemes megalapozni. A stressz, szorongás fogalma – sajnos – begyűrűzött már a gyerekek körébe is, már 6-7 éves gyerek éves gyerek is tisztában van azzal, hogy milyen „stresszes az élet”

Ezek a leegyszerűsített, könnyen megvalósítható gyakorlatsorozatok abban nyújtanak segítséget, hogy mindennapi – néha irdatlan mennyiségű – elvárásokkal, tananyaggal valahogy tudjanak a gyerekek szembe menni, és akár még jól is venni az akadályokat. Szintén tapasztalatból tudom, hogy ma a gyerekeken leginkább úrrá lévő „érzéshalmaz” az a szorongás, többnyire meg nem fogalmazott formában. Hogy ezt milyen formában „vezetik le”, arra most itt nem térek ki, a blog bejegyzésekben lesz, van erről is szó.

A „10 perc jóga az iskolában, óvodában” egy olyan egyszerű, világos, jól felépített stresszoldó program mely leginkább az óvodában (4-5 éves kortól), valamint alsós tagozatos gyerekeknek ajánlott. A program egy 3 órás tréning keretein belül sajátítható el, és tartalmaz kb. 45 perc elméletet, és a többi gyakorlati rész. Vannak benne az osztályban – széken ülve, vagy állva – végezhető jóga gyakorlatok (nem kell egyikhez sem lefeküdni!), néhány agytorna gyakorlat (a tanulási nehézségek megelőzése végett), valamint egyszerű légzési gyakorlatok.

A tapasztalatok alapján ezekből napi 5-10 perc bevihető a tanítási órákba, és ezekkel a következő eredményeket lehet konstatálni:

  • a gyerekek jobban tudnak koncentrálni, figyelni
  • kevésbé szoronganak a teljesítmény számonkérése közben (írás, beszéd)
  • növekszik az állóképességük, egyensúlyérzékük
  • fejlődik a testtudatosságuk
  • fejlődnek a magasabb rendű kognitív képességek: memória, koncentrálóképesség, figyelem, gondolkodás, észlelő(felfogó)képesség
  • fejlődnek a magasabb rendű érzelmi képességek: türelem, empátia, részvét, kíváncsiság

Mivel az alapfokú képzésen az államvizsga dolgozatom a gyerekjóga szorongáscsökkentő hatásáról írtam – és bizonyítottam hatékony! – szubjektív kérdőívet is kitöltettem a gyerekekkel, azokból néhány szemelvény. (Megjegyzem, hogy ezek egy tanórás foglalkozások voltak, de ugyanúgy működik a 10 percnél is)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][testimonial_slider style=”default” star_rating_color=”accent-color”][testimonial star_rating=”none” title=”Testimonial” id=”1536677797-1-82″ tab_id=”1536677959949-2″ name=”(Reni)” quote=”azért szeretem a foglalkozásokat, mert valami érdekeset csinálunk vagy nyugtatót”] Click the edit button to add your testimonial. [/testimonial][testimonial star_rating=”none” title=”Testimonial” id=”1536677797-2-39″ tab_id=”1536677960022-6″ name=”(Robi)” quote=”azért, mert segít koncentrálni”] Click the edit button to add your testimonial. [/testimonial][testimonial star_rating=”none” title=”Testimonial” id=”1536678020357-0-2″ tab_id=”1536678020359-5″ name=”Balázs” quote=”Szeretem a foglalkozáson való részvételt, mert minden jó”][/testimonial][/testimonial_slider][/vc_column][/vc_row]