Az édesanya hangja a legjobb zene!

“A VILÁG EGYETLEN CD-JE SEM TUDJA HELYETTESÍTENI!”

Az altatódalok varázshatalmáról “ódákat” lehetne zengeni. Elősegítik a kisgyermek harmonikus fejlődését, az anya-gyerek kapcsolat szorosabbá tételét.

Először nézzük a magzat, csecsemő, kisbaba szemszögéből: mivel a magzati korban a taktilis (érintéses) ingerek mellett a hangingerekről vannak a legelső élményei, valójában már méhen belül, embrionális korban hat az emberre a hang, a ritmus.

Mikor és hogyan és miért?

A miértre a legkönnyebb válaszolni: egyszerűen azért, mert mióta világ a világ így csinálják az édesanyák, és ez egy öröktől fogva tartó, minden időket átívelő gyereknevelési metódus.

A mikor az is aránylag könnyű, hiszen bármikor lehet énekelgetni, dúdolgatni. Nemcsak esténként vagy lefekvéskor érdemes, „illik”, hanem a nap bármely szakaszában és bármilyen tevékenység közben: mosogatás, főzőcskézés, teregetés, játék, fürdés közben.

A hogyan pedig szintén egyszerű: halkan, hangosan, mosolyogva, komolyan, derűsen, bánatosan, simogatva, ölelgetve.

A kellemes, jó érzést okozó hatások – pl. simogatás énekléssel összekötve – korai gyermekkorban kimutathatóan olyan agyi változásokat eredményeznek, amelyek védettebbé tesznek a stressz ellen, s így az egyén életminősége javul, élettartama nő. (Kulcsár Zsuzsa)

És ne feledjük az ősi mondást: „Aki énekel, az kétszer imádkozik”.

Mivel a magzat az édesanyával van a legközelebbi, szimbiotikus kapcsolatban, az édesanyja hangja hat rá a legerősebben. A szívritmus dobbanásával együtt él és növekszik, ergo a magzatnak az egyik leghatékonyabb „érzelmi vitamin” az édesanya ritmikus, dallamos hangja, majd a későbbiekben a csecsemőnek és a kisbabának is.

Tulajdonképpen egész életen át elkísér az anya hangja. Ezért érdemes és szükséges már magzati kortól énekelni, dúdolgatni a kisbabának, bármilyen énekhangja is legyen a kismamának.

Másodsorban az anya szemszögéből: a magzatnak, kisbabának való éneklés közben az első számú anya – gyerek kapcsolat alapozódik meg: a biztonságos érzelmi kötődés. Ez a későbbiekben minden nemű és formájú emberi kapcsolat alapja. Azzal, hogy odafigyel, „ráhangolódik”, dúdol, énekel neki, az anyában is kialakul a gyerekével szemben ez a típusú kötődési minta, nem utolsó sorban az ő idegrendszerére is nyugtatóan hat. Az édesanya „tudja” ilyenkor, ha én jól vagyok, nekem jót tesz, a babának is jól esik. Elkezdi a gyerekének a zenei-érzelmi nevelését is tulajdonképpen, hiszen köztudott, hogy a zene: „tudattalan érzelmi nyelv” (Dr. Bagdy Emőke).

Hallgasson bele vagy töltse le!

Ha szeretnéd letölteni az összes altatót, kérlek töltsd ki a lenti hírlevél feliratkozást!

Kérlek old meg az alábbi feladatot!